Verzorgers / Begeleiders

Tips bij het kiezen van de juiste producten

 •Kies voor volkoren, rogge en/of bruinbrood in plaats van witbrood.
 •Eet bruine rijst in plaats van witte rijst.
 •Eet volkoren pasta’s in plaats van de “normale” pasta’s.
 •Eet all-brann volkoren flakes in plaats van de gewone onbijt flakes.
 •Eet 1 a 2 keer in de week kip of kalkoen. Hierin zit weinig vet en veel magere eiwitten wat goed is voor de spieropbouw.
 •Eet 1 keer in de week vette vis zoals zalm of tonijn. Hier in zitten veel onverzadigde vetten en magere eiwitten.
 •Kies voor light frisdrank in plaats van gewone frisdrank.
 •Eet 20+, 30 + kaas of smeerkaaslight in plaats van 48+ kaas.
 •Eet veel fruit en groenten.
 •Eet noten in plaats van chips. In noten zitten belangrijke onverzadigde vetten die goed zijn voor de gezondheid.
 •Gebruik zoetjes in plaats van suiker.
 •Gebruik yogonaise in plaats van mayonaise.
 •Eet vaker kleine porties in plaats van een paar keer per dag grote porties het versnelt de stofwisseling.
 •Doe rustig aan met zout.
 •Drink veel water, 1,5 liter tot 2 liter per dag. Water zuivert het lichaam.
 •Pas op voor verborgen suikers. Als er op een verpakking staat “geen vet” kan er wel heel veel suiker in zitten

 

Bron vermelding : http://www.gewicht-verliezen.nl/tips-kinderen-eten.php#sthash.sfqxrAf9.dpuf

Betrek je kind(eren) bij het eten koken
 
- Groenten en aardappelen wassen bijvoorbeeld.
- Laat ze met een gewoon ontbijtmes, de paprika in stukken snijden/hakken.
- Beetje stevige champignons kunnen heel goed in een eiersnijder gesneden worden en je kind kan champignons ook goed schoonmaken met een borsteltje.
- Laat je kind bladgroenten droog slingeren in de slacentrifuge.
- Laat kinderen stukjes rauwe groente ‘snoepen’ tijdens de voorbereidingen, zodat ze in ieder geval wat vitamines binnen hebben.
- Eet gezamenlijk, dat is wel zo gezellig. Zien eten is doen eten. Eet met z'n allen aan tafel en wacht op elkaar, totdat iedereen klaar is. Leuk moment om ieders dag door te spreken.
 
Eet niet te laat
Vermoeide kinderen eten minder goed. Eet iedere dag zo veel mogelijk rond dezelfde tijd. Schep een kleine portie op, zodat ze eventueel later nog eens zelf kunnen bijvragen.
 
Spierballen voelen
Heeft je kind goed groenten gegeten? Even aan de spierballen voelen en heel enthousiast reageren. Werkt nog beter met andere kinderen erbij. Zeker wanneer die kinderen net iets grotere spierballen hebben. Vaak gaan er dan nog een paar boontjes extra in.
 
Zorg ervoor dat het leuk is
Bijvoorbeeld een fruit-shake met vers fruit en wat yoghurt of biogarde. Of met ijsblokjes (crushed) en vers fruit een smoothie. Doe alles in de blender/keukenmachine en laat je kind op de knopjes drukken van het apparaat.
 
Koop een sapcentrifuge/blender
Een investering, maar erg lekker en gezond voor het hele gezin! In het begin zullen je kinderen misschien vooral de sapjes met veel fruit en weinig groenten willen, maar langzaam maar zeker kun je de verhouding wat veranderen en bedenk alle vitamines zijn mooi meegenomen. Komkommer is bijvoorbeeld lekker fris door het sap, maar ook een beetje paprika, wortel of zelfs spinazie is erg lekker en gezond!
 
Pureer groenten door saus
Wil je kind gewoon echt geen groente eten? Pureer dan de groente door bijvoorbeeld de spagettisaus. Laat wel wat stukjes erin zitten anders wennen ze er nooit aan.
 
Kies voor volkoren
Probeer je kind van het begin af volkoren pasta en brood te geven. Daar zitten veel vitaminen en mineralen in. En zijn dus veel gezonder.
 
Tips voor ouders met kinderen die overgewicht hebben.
 
Voor kinderen met overgewicht is het erg belangrijk dat je weet hoe en wat je eet. Maar het is ook belangrijk dat je weet hoe en waarom je moet sporten of bewegen als je op gewicht wilt blijven of wilt afvallen. Kinderen met overgewicht moeten vaak niet afvallen, maar alleen op gewicht te blijven. Doordat kinderen ouder worden, langer worden en op het zelfde gewicht blijven zal de overgewicht vanzelf minder worden of verdwijnen. Maar dan moet je wel op gewicht blijven.
Het is ongezond als je overgewicht hebt. Je hebt bijvoorbeeld meer kans op ziektes als diabetes, ook wel suikerziekte genoemd.
 
Jongeren met overgewicht en afvallen
 
Ook ouders zijn verantwoordelijk
Jongeren met overgewicht hebben vaak een verkeerd voedingspatroon en bewegen te weinig. Maar deze jongeren zijn niet alleen verantwoordlijk voor hun overgewicht. Ook de ouders hebben hier vaak een bijdrage aangelverd. Zij hebben mede hun kinderen een voedings- en beweeg gedrag aangeleerd. Af en toe ongezond eten is echt niet erg. Maar het gebeurt helaas veel te veel. Bewust zijn van je eet en beweegt is daarom erg belangrijk als je op gewicht wilt blijven of wilt afvallen.
 
De tips voor ouders en jongeren met overgewicht
 
 •Leer jongeren met overgewicht een gezond voedingspatroon aan
 •Maak uw kind er ook bewust van waarom bepaalde voedingsproducten gezond zijn en welke voedingsproducten dat zijn
 •Stimuleer uw kind om te sporten of te bewegen
 •Geef jongeren veel positieve stimulans tijdens het afvallen, dat motiveert!
 •Ontneem uw kind niet alle snacks. Ze mogen best af en toe eens snacken
 •Ontbijten is belangrijk
 •Laat zakgeld geen snackgeld zijn
 •Diëten helpen niet, bewust eten en bewegen is de methode die helpt bij afvallen!
 
Enkele tips voor kinderen met overgewicht
 
Sla nooit je ontbijt over. Als je de dag start met een ontbijt voel je je de een stuk fitter. Ook is het ontbijten erg belangrijk om dagelijks genoeg energie te verbranden.
 
Probeer minder te snoepen of snacken of ga anders snoepen of snacken. Neem bijvoorbeeld fruit of kruidkoek daar zit minder energie in.
 
Probeer bewust te zijn van wat je eet. Je hoeft namelijk niet altijd minder te eten, maar je kunt ook voor andere producten kiezen waar minder energie in zit.
 Ga meer sporten of bewegen daar verbrand je veel energie mee. Je spiermassa neemt ook toe en dat zorgt er voor dat je dagelijks ook meer energie gaat verbranden. Je kunt bijvoorbeeld vaker je ouders helpen met klusjes in en om het huis of vaker de fiets pakken.
 Als je bewuster met je eten en bewegen bezig bent zul je een gezondere levestijl krijgen. Een gezonder levenstijl krijgen is erg belangrijk als je wilt afvallen of als je op gewicht wilt blijven.
 Voordelen van gezonde levenstijl:
 •je slaapt lekkerder
 •je voelt je fitter
 •je gewicht blijft beter op peil
 •je spijsvertering werkt beter
 •je bent productiever
 •de ademhaling wordt beter
 •je bent een gezelliger mens
 
 
Overgewicht
voor leerkrachten
 
Een op de zes kinderen is te zwaar. De gevolgen variëren van een hoge bloeddruk, vervetting van de lever en suikerziekte tot een negatief zelfbeeld én slechte schoolprestaties. Als leerkracht kun je je steentje bijdragen om dit te voorkomen. Aandacht voor leefstijl helpt. Zoek eens uit met je klas: hoeveel suikerklontjes zitten er eigenlijk in een glas cola?
 
Kies een goed lespakket
Er zijn tal van beproefde lespakketten om leerlingen, ouders en leerkrachten bewust(er) te maken van het belang van een gezonde leefstijl. Je hoeft het dus echt niet zelf te verzinnen. Op www.gezonderwijs.nl staat een goed overzicht van dergelijke lesprogramma’s. Kies een pakket dat bij je school past. Doe zo’n project jaarlijks, liefst met de hele school aan het begin van het jaar. En kom er door het jaar heen regelmatig op terug.
 
Geef leuke voedingslessen
Een jongen van vijf jaar mag 1500 tot 1700 calorieën per dag innemen; een meisje van elf jaar 2100 tot 2300 calorieën. Maar wat is een calorie? Hoeveel suikerklontjes zitten er in een glas cola? Hoe lang moet je fietsen om die calorieën te verbranden? En wanneer ben je eigenlijk te zwaar? Kinderen vinden het hartstikke interessant om veel te weten over iets alledaags als eten. Maak daar als docent gebruik van tijdens de les. Bespreek de inhoud van lunchtrommels tijdens de pauze of leer kinderen de etiketten op de verpakkingen te lezen. Bijvoorbeeld: bijna alles wat op ‘ose’ eindigt, is suiker: glucose, maltose, dextrose, sucrose.
 
Schaf het tussendoortje af
Stel de noodzaak van het tussendoortje op school ter discussie. Alleen in incidentele gevallen, zoals bij zeldzame stofwisselingsziekten, kan een kind fysiek gezien baat hebben bij zo’n tussendoortje. Een fruitmoment is wel goed. Dat helpt kinderen bovendien om de norm van twee stuks fruit per dag te halen. En dan ben je ook af van alle kruimelende koeken, vieze chocoladevingers en jaloerse blikken.
 
Beweeg de hele dag
Kinderen horen elke dag minimaal een uur te bewegen, maar dat hoeft niet perse in een uur gymles gepropt te worden. Fietsen of lopen naar school is al een goed begin. Zeker op de basisschool moeten ouders hierop aangesproken worden. En probeer zoveel mogelijk beweegmomenten op een dag in te bouwen. Ga met de kleuters dansen tijdens een liedje en organiseer een beweegactiviteit in de pauze, zoals tikkertje of verstoppertje. Of maak het schoolplein meer uitnodigend. Denk aan hoog-laagverschillen, belijning, vrolijke stippen op de grond, knikkerpotjes, pingpongtafels en speelveldjes. Ook hier geeft www.gezonderwijs.nl informatie over.
 
Organiseer een ouderavond
Slechte gewoonten ontstaan vaak uit onwetendheid. Organiseer daarom een speciale ouderavond over voeding. Vertel wat de school doet tegen overgewicht en presenteer objectieve informatie, over het belang van een ontbijt bijvoorbeeld. Maar geef ook cijfers. Tachtig procent van de kinderen met een gewichtsprobleem kampt de rest van hun leven met overgewicht, met alle gevolgen voor de gezondheid van dien. Maak de ouders daarvan bewust. 
 
Zorg voor gezonde traktaties
Met dertig kinderen in een klas wordt er bijna elke week wel getrakteerd. Verplicht ouders iets gezonds te presenteren, maar maak het niet te bont. Met een kist appels kun je een kind niet naar school sturen, maar je kunt wel chips, koek en suikergoed verbieden. Geef suggesties in de goede richting; even googelen op ‘gezonde traktatie’ doet wonderen.
 
Behandel alle kinderen gelijk
Maak op geen enkele manier onderscheid tussen kinderen met een normaal postuur en zware kinderen. Als je als docent daarmee begint, nodig je de klas uit om dat ook te doen. En let op de groepsindeling bij de gymles. Laat de zwaarste kinderen de groepjes selecteren bij teamsporten, zodat zij niet tot het laatst overblijven en automatisch in de rol van keeper geduwd worden.
En laat de kinderen niet één voor één over een bok springen. Dat is volkomen inactief, en het maakt zichtbaar wie iets wel en niet goed kan.
 
Neem overgewicht mee in reguliere lessen
Tijd voor een projectweek over voeding en bewegen is er niet altijd. Kijk dan waar je het thema kunt inbouwen in je lesprogramma. Bij biologie bijvoorbeeld, als de spijsvertering aan de orde is. Moedig zware kinderen aan om een spreekbeurt te houden over obesitas. Of organiseer een schoolontbijt; dat is een mooie gelegenheid om het belang van een goed ontbijt aan te stippen.

Maak jouw eigen website met JouwWeb